Iedereen #welkom tijdens de Week van het #Bos! 14 - 21 okt. Activiteiten in heel Vlaanderen! http://t.co/eLu40CBX[twitter]

Bosproeverij in de Herfst

Doelgroep Breed Publiek
Organisatie KNBV
Contactpersoon Joop Kalb

Het Nederlandse bos is rijk aan producten die eetbaar zijn. In deze herfstperiode wordt er extra aandacht aan gegeven. Dan vindt er op een aantal bosplaatsen een unieke boslunch of bosdiner plaats. Gerenommeerde koks serveren dan een echte bosproeverij, waar u de heerlijke smaak van (bos)bessen, paddenstoelen of wild in zult ervaren.

Het initiatief voor deze bosproeverij is genomen door de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV). Zij viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Een eeuw na de oprichting is de KNBV nog steeds een club van gepassioneerde professionals in de bosbouw. En de doelstelling is – ook anno 2010 – nog altijd actueel: het ontwikkelen en doorgeven van kennis over bomen, bos en alles wat nodig is om dat in stand te houden.

Het bos proeven

De KNBV wil haar honderdste verjaardag luister bijzetten met tal van acties om nóg meer Nederlanders aandacht en begrip voor het bos bij te brengen door ze te verleiden naar het bos te komen. En dan niet alleen om te laten zien dat het bos een recreatieve functie heeft, of dat bos hout levert. In zijn jubileumjaar wil de KNBV de andere kant van het bos belichten. Niet het zien en ruiken van het bos, maar het proeven van het bos.

In deze herfstperiode zal op een aantal plaatsen in of bij een bosgebied een bosdiner of een boslunch worden geserveerd in een horecagelegenheid onder het motto: “het bos op tafel” De kok maakt voor het gerecht gebruik van de verschillende bosproducten. Het gaat dan niet alleen om de vruchten van bomen en struiken, maar ook van de kruiden op de bosbodem, in de bosranden en in houtwallen. Maar ook het wild uit het bos kan op het bord genuttigd worden. Voor Nederlanders is zo’n bosgerecht eigenlijk heel ongewoon. Maar in Scandinavië, Duitsland of Polen is het de gewoonste zaak van de wereld. In Zweden trekken mensen in de herfst de dennenbossen in om met speciale harkjes bosbessen en vossenbessen te verzamelen. De Duitsers zijn gek op paddenstoelen (cantharellen) en verzamelen die, zelfs op onze Waddeneilanden.

Restaurants per provincie

De volgende restaurants serveren het bosmenu in deze herfstperiode, onderverdeeld naar provincie:

Provincie Utrecht

Provincie Gelderland

Provincie Overijssel

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

De vruchten van het bos

Het bos levert een keur aan heerlijke producten op. Het gaat dan niet alleen om de vruchten van bomen en struiken. Maar ook van de kruiden op de bosbodem, in de bosranden en in houtwallen. Om maar een aantal bosproducten te noemen:

Vruchten van bomen en struiken

  • Noten: walnoot, hazelnoot, beukenoot, (tamme) kastanje
  • Bessen: bosbessen, vossebessen, cranberries, veenbessen, bramen, frambozen, rozenbottels, sleedoornbessen, krentenboompje, vlierbessen, jeneverbessen.
  • Kersen van de boskriek, vogelkers
  • Sap van de berk

Blad en bloesems van bomen en struiken

Vlier, meidoorn, linde

Bladeren van kruiden:

Duizendblad, zevenblad, vrouwenmantel, look-zonder-look, wilgenroosje, bosaardbei, hondsdraf, bereklauw, klaverzuring, weegbree, postelein, longkruid, braam, veldzuring, paardebloem, brandnetel, bosbes, maarts viooltje (vooral gebruikt als sla, soep of om er thee van te trekken).

Wortels/wortelstokken:

Engelwortel(smaakstof), rapunzelklokje (salades, groentemengsels), wilgenroosje (salade, compote), nagelkruid(als specerij), bevernel(thee), wilde peen, pastinaak, speenkruid.

Paddenstoelen

Cantharellen, champignons, eekhoorntjesbrood

Locaties

De activiteit wordt georganiseerd op 13 locaties:

XHTML | CSS | RSS |