Iedereen #welkom tijdens de Week van het #Bos! 14 - 21 okt. Activiteiten in heel Vlaanderen! http://t.co/eLu40CBX[twitter]

Wandelen met de Bosbouwvereniging

Doelgroep Breed publiek
Organisatie KNBV
Contactpersoon Jacob van Olst

De KNBV bestaat 100 jaar en organiseert op 21 locaties zomerwandelingen. De wandelingen vinden allen plaats op zondag 20 juni 2010. De startlocaties herkent u aan het spandoek van de Bosbouwvereniging met tekst KNBV www.langlevehetbos.nl

Bij de wandeling is het verstandig om stevig schoeisel aan te trekken (bij natte omstandigheden zijn laarzen verstandig). Aan de omstandigheden aangepaste kleding (bijvoorbeeld regenkleding). Honden zijn met het oog op wild niet toegestaan bij de excursies.

Mochten er specifieke vragen zijn over de organisatie van de excursies dan kunt u die stellen via het mailadres zomerwanderlingen@langlevehetbos.nl. wij zullen proberen uw vragen te beantwoorden.

1. Fort Ruigenhoek (Utrecht)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is de nabij het Fort Ruigenhoek aan de Sint Anthoniedijk, Groenekan
Starttijd excursies11.00 en 13.00 en 15.00 uur
Route3 à 4 kilometer, niet geschikt voor minder validen
Begeleidingtwee gidsen KNNV
ThemaBos/recreatie/cultuurhistorie

Korte gebiedsinfo

Fort Ruigenhoek is een Nederlands fort bij Utrecht. Het is in de jaren 1869-1870 gebouwd ten westen van het dorp Groenekan als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is gebouwd in een vooruitgeschoven ring, die noodzakelijk werd door de verbetering van artillerie, en nam deels de taken over van Fort Blauwkapel. In de Eerste en de Tweede Wereldoorlog fungeerde het fort als infanteriebasis en werden er veel aanpassingen uitgevoerd, zoals de aanleg van loopgraven en mitrailleurnesten. Het fort is eigendom van Staatsbosbeheer en is beperkt toegankelijk. Een buitenkans om te bezoeken in het kader van het jubileum van de KNBV.

2. Nationaal Park De Grote Peel (Limburg)

Datumzondag 20 juni
Adresstartlocatie Bezoekerscentrum Mijl op Zeven, Moostdijk 15, 6035 RB Ospel
Starttijd excursies13.00 en 15.00 uur
Routerode paaltjesroute = 3 kilometer, niet geschikt voor minder validen
BegeleidingStaatsbosbeheer (Mijl op Zeven)
ThemaNatuurbescherming/cultuurhistorie

Korte gebiedsinfo

Op de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant lag ooit een gigantisch moerasgebied van zo’n 30.000 ha. De Grote Peel, Mariapeel en Deurnsche Peel, met een gezamenlijke oppervlakte van ca. 4.500 hectare, zijn de belangrijkste restanten van dit uitgestrekte hoogveengebied. Samen met de KNBV krijgt u de gelegenheid om met de zomerwandeling een deel van de Peel te verkennen. Met Peelgidsen gaat u dit grootse gebied met enorme natuurkwaliteit beleven. Uiteraard bent u ook in het vervolg van harte welkom. U kunt er eindeloos wandelen langs verstilde vennen, vogels observeren of met een Peelgids op zoek gaan naar sporen uit het verleden. De eerste keer nodigt namelijk uit tot herhalingsbezoek.

3. Nationaal Park De Meinweg (Limburg)

Datumzondag 20 juni
Adresstartpunt Bezoekerscentrum De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch
Starttijd excursies11.00 en 14.00 uur
Route3 kilometer, niet geschikt voor minder validen
BegeleidingTwee gidsen van Staatsbosbeheer
ThemaNatuurbescherming/cultuurhistorie/landschap/recreatie

Korte gebiedsinfo

Met de KNBV op bezoek in het Nationaal Park de Meinweg Net een beetje buitenland in Nederland. Een bijzonder gebied bij vele Nederlanders onbekend. Misschien wel een goed bewaard geheim dat u samen met KNBV mag ontdekken tijdens onze zomerwandeling. Het gebied ligt in het hart van Limburg, bij de grens met Duitsland. Het is één van de mooiste nationale parken van ons land. Uitgestrekte heidevelden, blinkende vennen en bossen vol wild. Hier heerst de stilte. U kunt er uren ronddolen zonder iemand tegen te komen. Door de grote verschillen in hoogte en bodemsoorten is hier een rijk gevarieerde natuur ontstaan. Ontdek dit fraaie gebied vol bijzondere planten en dieren.

4. Boomkroonpad (Drenthe)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is het Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen
Starttijd excursies11.00, 12.00 en 13.00 uur
Route3 à 4 kilometer, niet geschikt voor minder validen
BegeleidingStaatsbosbeheer zal voor gidsen zorgdragen
ThemaBos/natuurbescherming/cultuurhistorie

Korte gebiedsinfo

Rondom Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen. Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos. Een belevenis voor het hele gezin. Voor het spelen wil je natuurlijk iets meer weten over de omgeving van de Boswachterij Gieten-Borger. Tijdens de zomerwandeling met de KNBV wordt duidelijk dat dit bos er eigenlijk nog maar net is. De boswachterij is ongeveer 2.900 ha groot en is rond 1922 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Toen de KNBV 100 jaar geleden werd opgericht lag hier een open uitgestrekt heide landschap.

5. Veluwe-Noord (Gelderland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is het Bezoekerscentrum Veluwe-Noord, Plesmanlaan 2, 8072 PT Nunspeet, achter het NS station en Veluwe transferium
Starttijd excursies11.00, 13.00 en 15.00 uur
BN-erMarcel van Dam opent de wandeling van 11.00 uur
Route5 kilometer, niet geschikt voor minder validen
Begeleiding2 gidsen door KNNV en KNBV zorgt voor 2 leden
ThemaBos/cultuurhistorie, in de wandeling is opgenomen het landgoed ‘Nieuw Nunspeet’ waar vroeger het ‘Ronde Huis”stond

Korte gebiedsinfo

Boswachterij Nunspeet ligt in een prachtig stuk Veluwe. Golvend landschap met ruisende bossen, geurige heide en, diep in het bos, veel wilde dieren en een zalige stilte voor de echte rustzoekers. Een bezoek aan Veluwe-Noord is kennismaken met oeroud Nederland. U kunt er eindeloos wandelen en fietsen. Of een luie zomerse dag doorbrengen aan de Zandenplas. Rustzoekers trekken dieper het bos in. Daar heerst een zalige stilte. Wandelen met de KNBV op deze locatie is dus een lot uit de loterij.

6. Landgoed Vilsteren (Overijssel)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt Landgoedcentrum Vilsteren, Vilsterseweg 1d, 7734 PD Vilsteren
Starttijd excursies14.00 uur
Route4 kilometer, niet geschikt voor minder validen
BegeleidingHugo Vernhout is directeur-rentmeester van het landgoed en zal als gids de wandeling begeleiden
ThemaCultuurhistorie/houtproductie/natuurbescherming/recreatie

Korte gebiedsinfo

Vilsteren dankt haar naam aan het geslacht van Vilsteren. De oudste vermelding waarin dit geslacht gekoppeld wordt aan de plaats Vilsteren is uit 1382. Vanaf het eind van de 18e eeuw krijgt Vilsteren een landgoedkarakter. Via vererving en verdeling van de Marke komt een vrijwel aaneengesloten gebied van ruim 1000 hectare in één hand. De opeenvolgende eigenaren zorgen voor de komst van een buitenplaats met park, de kerk, een school, de herberg, de molen en nieuwe boerderijen. Verder worden de woeste gronden ontgonnen en bebost en verfraaien zij het landschap rond het dorp. Dit alles leidt tot wat Vilsteren nu is: een uniek landgoeddorp en een prachtig landgoed. Met de rentmeester wandelt u over dit prachtige stukje Nederland.

7. Harderbos (Flevoland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is Mosselweg 33, 8256 RA Biddinghuizen. Startlocatie is de parkeerplaats nabij ontvangstgebouw De Schulp (tegenover beheerschuur van Natuurmonumenten) gelegen in de hoek van de T-splitsing Karrekietweg/Mosselweg. Het Harderbos ligt in Flevoland nabij Harderwijk. Let op! Honden zijn tijdens de excursie niet toegestaan.
Starttijd excursies14.00 uur
Route5 kilometer, niet geschikt voor minder validen
Begeleiding door Lykele Zwanenburg medewerker van Natuurmonumenten
Themaklimaat/bosontwikkelinge/natuurbescherming

Korte gebiedsinfo

De bossen op het nieuwe land worden inmiddels bejubeld. Nog niet zo lang geleden wilde men slechts de rechte lijnen zien waarlangs de bomen geplant waren. Nu zien we dat de kwaliteiten van deze bossen groot zijn. In enkele tientallen jaren zijn er prachtige bossen ontstaan met een grote variatie aan beplanting, van struiken te bomen, die goede levensomstandigheden bieden aan een keur van planten, paddestoelen, insecten, zoogdieren en vogels. Bij het Harderbos is enkele jaren geleden een forse uitbreiding gerealiseerd. Want bos is ook van belang voor ons klimaat. Met de KNBV kunt u verkennen hoe waardevol de jonge bossen in Flevoland zijn en waarom bos zo belangrijk is voor het klimaat.

8. Waterpark Het Lankheet (Landgoed Het Lankheet Overijssel)

Datumzondag 20 juni
Adresstartpunt is Veldwerkcentrum Het Lankheet, Lankheterweg 6, 7481 VM Haaksbergen
Starttijd excursies14.00 uur
Route+ 5 kilometer, niet geschikt voor minder validen
Begeleidingdoor Eric Brinckmann directeur van Landgoed het Lankheet
ThemaCultuurhistorie/Natuurbescherming/Landschap/waterhuishouding

Korte gebiedsinfo

Het Waterpark Het Lankheet is een uniek project op de grens van Overijssel en Gelderland waar nieuwe vormen van landgebruik worden gerealiseerd. Het gaat om maatschappelijk en ecologisch verantwoorde vormen van landgebruik die bovendien economisch rendabel zijn zoals zuivering van oppervlaktewater met behulp van rietvelden, berging van oppervlaktewater en energie uit non-food gewassen. Het landgebruik is ingepast in een historisch landschap waarin naast kunst en educatie ook zorgprojecten een plaats hebben. Met de zomerwandeling van de KNBV kunt u genieten van nieuwe toepassingen in het landelijk gebied. Een leerzaam en ontspannen tijdsbesteding.

9. Landgoed Ockenburgh (Zuid-Holland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is het Chalet Ockenburgh, Monsterweg 8b, 2553 RL Den Haag
Starttijd excursies11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Route3.5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
BegeleidingZuid-Hollands Landschap en KNBV zorgt voor 2 leden
ThemaCultuurhistorie en recreati

Korte gebiedsinfo

Waar de naam Ockenburgh vandaan komt is niet bekend. Sommige bronnen spreken van een landgoed "Ockenberghe" dat in de 15e eeuw in de buurt van Wateringen zou hebben gelegen, maar aan het begin van de 80 jarige oorlog is ontruimd. Het huidige Landgoed Ockenburgh is omstreeks 1650 aangelegd in opdracht van de dichter en medicus Jacob Westerbaen. Wegen en groen werden in Classicistische landschapsstijl ontworpen. Het is goed mogelijk dat Westerbaen de naam van het verdwenen landgoed heeft overgenomen. Over het landgoed Ockenburgh en het aangrenzende Hyacintenbos willen we een mooie wandeling aanbieden waar onder deskundige begeleiding van gidsen verteld zal worden over bosbeheer en cultuurhistorie in deze bijzondere regio.

10. Landgoed Heidehof (Drenthe)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is Landgoed Heidehof, Provincialeweg 2, 9463 TK Eext (nabij Gieten)
Starttijd excursies14.00 uur
Route+ 4 kilometer, niet geschikt voor minder validen
Begeleidingdoor landgoedeigenaar en echtgenoot Dolf van der Weij en Annetje Braat
ThemaBosbeheer en Nieuwe Wildernis

Voor de excursie geldt een voorintekening. Er kunnen maximaal 30 personen worden ontvangen. U kunt zich aanmelden op het emailadres zomerwanderlingen@langlevehetbos.nl

Korte gebiedsinfo

Heidehof is een landgoed waar natuurbeleving centraal staat. De particuliere eigenaren, tevens beheerders, leggen zich toe op samengaan van mens en natuur. Bij het beheer van bos en natuur van Landgoed Heidehof gaat het vooral om versterking en uitbreiding van de natuur. Onderdeel van de doelstelling van het landgoed is dat bos en natuur de rust en het respect ondervind van de mens om het levensritme in de natuur te kunnen ervaren. Heidehof vindt dat ze hierin een missie heeft. Niet voor niets dat het landgoed betrokken is bij het initiatief van de Vereniging Nieuwe Wildernis. Een vereniging die grond teruggeeft om zich nieuwe wildernis te laten vormen. Tijdens de zomerwandeling van de KNBV kunt u vernemen over dit bijzondere natuurinitiatief. Als u erg nieuwsgierig bent kunt u nu al naar de site van de vereniging www.wildernis.nu om u te laten informeren. Uw gids tijdens de wandeling zijn Dolf van der Weij en zijn echtgenoot. Zij zullen uw tijdens de excursie informeren over bosbeheer en nieuwe wildernis en de betekenis die dat kan hebben voor ons dagelijks leven.

11. Landgoed Smithuyserbos (Utrecht)

Datumzondag 20 juni
AdresStartlocatie en verzamelen aan de N415 op de parkeerplaats van Restaurant “Groot Kievitsdal” Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn.
Starttijd excursies13.45 uur. Verzamelen vanaf 13.30 uur. Om 13:45 uur vertrek met eigen vervoer naar het landgoed (zoveel mogelijk carpoolen) (startpunt; ±1,5 km verderop gelegen). De excursie start om 14.00 uur.
Route3-5 kilometer, wandeling duurt 1-2 uur afhankelijk van getoonde interesse. De wandeling gaat over grillige bospaden en is minder geschikt voor minder validen.
Begeleidinggids is Reinier Bouvy, voorzitter van de Stichting Smithuyserbos.
ThemaBosontwikkeling/Natuurbescherming/cultuurhistorie

Korte gebiedsinfo

De beheerders van het Landgoed hebben een uitgesproken visie met betrekking tot natuurlijke verjonging en het omgaan met toekomstbomen. Men probeert zorgvuldig te beheren en legt dat vast in beleid. Bos- en natuurbeheer is een kostbare zaak, waar men zich intensief voor inzet. Noeste arbeid waarin ze geloven. Exoten in het bosbeheer is geen vloek, het is meer een uitdaging. Zoeken naar verstandig beheer met benutting van de op het landgoed aanwezige soorten is streven. Graag willen de beheerders u, als gasten tijdens de zomerwandeling, mee laten genieten van wat er nu zichtbaar is, maar ook naar de toekomst. Een toekomst die bosbeheer laat samengaan met natuurbescherming en cultuurhistorie.

12. Landgoed Bornia (Utrecht)

Datumzondag 20 juni
Adresstartpunt en verzamelen parkeerplaats aan de Traay, 3971 Driebergen. Parkeerplaats is gelegen ten noorden van het tunneltje onder de spoorlijn/A12
Starttijd excursies14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur
Route+ 5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleidinggidsen van het Utrechts Landschap. De KNBV zorgt voor 2 leden voor ondersteuning
ThemaNatuurbescherming/bosbeheer

Korte gebiedsinfo

Op het landgoed Bornia wordt bestaand stuifzand uitgebreid. Hiervoor is recent ongeveer 7 ha bos weg gepakt. Oude markante vliegdennen zijn blijven staan. Ze stonden destijds in het open landschap. Het merendeel van het landgoed Bornia bestaat uit spontaan gevormd bos van vooral groveden, eik en berk. Interessant is de keuze om een deel van dit bos (met behoud van de oude bomen) in te ruimen voor een stuifzandmilieu. Stuifzanden vormen een bijzonder biotoop. Er leven andere dieren en groeien andere planten dan in het bosgesloten. Veel stuifzanden zijn in de loop der tijd dichtgegroeid. Het Utrechts Landschap kiest ervoor om op deze kansrijke plek, ten koste van bos, een deel stuifzand te herstellen. De zomerwandeling zal hiervan kennis laten nemen. Ook zal de excursie bijzondere kwaliteiten van het oude bos laten zien.

13. Bosgebied Anserdennen in Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is het Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, 7963 RA Ruinen
Starttijd excursies14.00 uur
Route+ 5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleidinggidsen van Natuurmonumenten. KNBV zorgt voor 2 leden ter ondersteuning
ThemaNatuurbescherming/Bosbeheer

Korte gebiedsinfo: Nationaal Park Dwingelderveld staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide. Het centrale deel van het park is zelfs het grootste aaneengesloten natte heidegebied dat nog over is in West-Europa. Het gebied heeft een grote verscheidenheid aan verschillende natuurkwaliteiten. Voor wandelaars en fietsers valt er volop te genieten in het gebied. De zomerwandeling zal u door een deel van het gebied leiden, door het bosgebied de Anserdennen. Behalve langs de heide voeren de paden u door de bossen en over de essen. Zo krijgt u een goede indruk van het gevarieerde Drentse cultuurlandschap.

14. Schaelsberg (gemeente Valkenburg) Limburg

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is Taverne/speeltuin Het Koetshoes, Oosterweg 42, 6301PX Valkenburg a/d Geul
Starttijd excursies11.00, 13.00 en 15.00 uur
Route3-4 kilometer ; niet geschikt voor minder validen
Begeleiding2-3 personen Bg Z-NL, Extra leden van de KNBV worden nog gezocht
ThemaNatuurbescherming, cultuurhistorie en bosbedrijf

Korte gebiedsinfo

In Zuid-Limburg kwam op vele plekken het ‘middenbos’ voor. Een bijzonder bosbedrijf, naast de meer gangbare beheersystemen in Nederland van hakhout (laaghout) en opgaand bos, waar duurzaam grondgebruik in is verweven. Gemeente Valkenburg past samen met bosgroep Zuid Nederland het oorspronkelijke beheer hier toe om de historie levend te houden en de specifieke natuurwaarden te behouden. Kom tijdens de zomerwandeling genieten van het historische middenbos in Limburg.

15. Pannenhoef (Zundert) Noord-Brabant

Datumzondag 20 juni
Adresstartlocatie is parkeerplaats De Bak, gelegen aan de Ettensebaan (4891 Rijsbergen) tegen de Turfvaart
Starttijd excursies11.00 en 14.00 uur
Route5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleiding2 personen Brabants Landschap (Hans Schep en Jan Hop)
ThemaNatuurbescherming/cultuurhistorie/bosbedrijf

Korte gebiedsinfo

In de Pannenhoef werd van de veertiende tot zeventiende eeuw turf gewonnen. Na het weggraven van de het ‘hoogveen’ tot op de zandgrond is het gebied aan haar lot overgelaten en is er ‘woeste grond’ ontstaan bestaande uit moeras en heide. Vanaf 1800 is er begonnen met kleinschalige ontginning van de heide tot ‘bos en cultuurgrond’. Tussen 1900 en 1940 is door toedoen van de werkverschaffing de ontginning opgeschaald. De waterhuishouding werd ingrijpend veranderd, waardoor het gehele gebied droger werd en voor de landbouw kan worden gebruikt. De bijzondere flora en fauna verdween nagenoeg. In 1970 heeft het Brabants Landschap het landgoed van de Gazelle-fabriek gekocht. Sindsdien is er hard gewerkt aan meer natuurlijke bossen, vennenherstel en herinrichting en extensief beheer van de landbouwgronden. De zorg voor dit typische Brabants landschap werpt zijn vruchten af.

16. Noord-Hollands duinreservaat (PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is bezoekerscentrum De Hoep, Johannisweg 2, 1901 NX Castricum
Starttijd excursies11.00 en 14.00 uur
Route5 kilometer: niet geschikt voor minder validen
BegeleidingPWN (Hidde Posthuma)
ThemaWaterwinning, Zeewering, Natuurbescherming en landschap

Korte gebiedsinfo

In 1920 werd het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) opgericht voor de drinkwaterwinning en distributie door de provincie. De terreinen werden opengesteld voor het publiek. Na 1933 volgde uitbreiding van de bezittingen. PWN ging bijna heel Noord-Holland voorzien van schoon drinkwater. Amsterdam hield eigen waterleidingduinen. PWN kreeg ook het beheer van de duinterreinen toegewezen. Vanaf 1960 nam het belang van recreatie en natuurbescherming in het duingebied sterk toe. In de 21ste eeuw is het duin belangrijk voor de mens als zeewering en als gebied voor natuur, recreatie en waterwinning. Om voldoende drinkwater te kunnen leveren zonder de natuur aan te tasten. Tijdens de zomerwandeling krijgt u een impressie van de duinbossen en haar plek in de functievervulling van de duinen.

17. Veluwe zoom (Gelderland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is het bezoekerscentrum Veluwe Zoom even buiten Rheden. Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
Starttijd excursies11.00, 13.00 en 15.00 uur
Route5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleiding2 KNNV gidsen, en 2 KNBV leden
Themanatuurhistorie, bosvorming, bosbeheer

Korte gebiedsinfo

Nationaal Park Veluwezoom is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Natuurmonumenten. Het heuvelachtige terrein biedt volop variatie: uitgestrekte bossen, heidevelden, voormalige stuifzandvlaktes en bijzondere landgoederen. Met op verschillende plekken mooie uitzichtpunten. De geschiedenis van de Veluwe gaat terug tot in de ijstijd. Toen was het noordelijk deel van Nederland bedekt met gletsjers, die grote hopen grond voor zich uit duwden. Zo is het heuvelachtige karakter van de Veluwe ontstaan. In dit afwisselende landschap leven bovendien tal van kleinere en grote dieren en kan men een grote variatie en planten aantreffen. Vanuit het bezoekerscentrum wandelt u onder leiding van de gids de natuur in, om te genieten van de landschappelijke verscheidenheid die vele duizenden jaren geleden door het landijs werd gevormd.

18. Boswachterij Ede (Gelderland)

Datumzondag 20 juni
AdresStartpunt is de Bosbeheereenheid aan de Slingerboslaan 11, 6718 ZA Ede
Starttijd excursies11.00, 13.00 en 15.00 uur
Route5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
BegeleidingRinus Boortman (hoofd beheer) en twee KNBV leden
Themabosgeschiedenis en bosbeheer

Korte gebiedsinfo

Lange tijd was de algemene opvatting dat bossen er waren om hout te produceren. De term bosbouw zegt het al. Op stuifzand werden percelen zelfs ingeplant als akkers, met planten in rijen en op een vaste afstand van elkaar. De laatste decennia zijn we langzamerhand anders gaan denken en is bosbeheer niet alleen maar een benadering van productie. Niet alleen veranderde de vraag naar hout, tevens won de opvatting terrein dat een bos meer actief deel uitmaakt van landschap en natuur en dat het ook bezoekers wat te bieden moet hebben. In 1990 koos de gemeente Ede dan ook voor geïntegreerd bosbeheer: bij keuzes over snoeien, kappen of aanplanten telde niet alleen meer de houtproductie, maar ook wat een boom/bos kan bijdragen aan de natuur en hoe de recreant het een of het ander zal beleven. Samen met, zeg maar, de opperboswachter gaan we tijdens de zomerwandeling genieten van de functies die het bos vervuld.

19. Amsterdamse bos (Noord-Holland)

Deze excursie gaat niet door.

20. Oostermaet (nabij Lettele) Overijssel

Datumzondag 20 juni
AdresStartlocatie Restaurant De Koerkamp, Bathmenseweg 18, 7434 PV Lettele
Starttijd excursies14.00 uur
Route+ 5 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleidinggids Gerben Visser van het IJssellandschap. KNBV zorgt voor 2 leden ter ondersteuning
ThemaBos- en Natuurbeheer

Korte gebiedsinfo

Tussen de kernen Lettele, Okkenbroek en Bathmen ligt het bijna 550 ha grote complex Oostermaet. Het gebied wordt gekenmerkt door de grote boskern van 285 hectare. In en om dit bos liggen landbouwgronden, die overwegend ten behoeve van de melkveehouderij worden gebruikt. Een persoon die een belangrijk stempel op het huidige landgoed heeft gezet is de in 1859 geboren Abraham Capadose. Deze oud-president commissaris van de Koninklijke Olie kocht omstreeks 1900 een groot deel van het gebied voor de jachtuitoefening. Hij was niet geïnteresseerd in het landgoed als woonplaats. Hij heeft dan ook geen landhuis of een landschappelijke aanleg in het gebied gerealiseerd. Met de zomerwandeling struint u door dat prachtige gebied onderleiding van een deskundige gids van de Stichting IJssellandschap.

21. Landgoed Joppe

Datumzondag 20 juni
Adresstartpunt is de driesprong van de Eikeboomlaan met de Marsweg, 7215 JOPPE. Hier is ook mogelijkheid tot parkeren
Starttijd excursies14.00 uur
Route4 kilometer; niet geschikt voor minder validen
Begeleidingdoor eigenaar/beheerder dhr. Christiaan de Maes Janssens
ThemaNatuurbescherming/cultuurhistorie

Korte gebiedsinfo

Het landgoed dateert van omstreeks 1740 en is gelegen ten oosten van het buurtschap Joppe. Het Joppe is een landgoed van 100 ha met parkbos en kleine stukjes naald- en loofbos, maar ook weilanden en akkers, waarop een aantal fraaie alleenstaande bomen staan. Er leven ringslangen en vleermuizen. Het gebied is vrij toegankelijk, behalve het landhuis en de directe omgeving ervan. Bijzonder is dat we tijdens de zomerwandeling onder begeleiding van de eigenaar/beheer, veel mogen vernemen over heden en verleden van het landgoed en over de bijzonder kwaliteiten van het landschap, de natuur en de cultuurhistorie.

Locaties

De activiteit wordt georganiseerd op 20 locaties:

XHTML | CSS | RSS |