Iedereen #welkom tijdens de Week van het #Bos! 14 - 21 okt. Activiteiten in heel Vlaanderen! http://t.co/eLu40CBX[twitter]

Heerlijke Bosproeverij in de herfst

Geplaatst op 22 oktober 2010

Het Nederlandse bos is rijk aan producten die eetbaar zijn. In deze herfstperiode wordt er extra aandacht aan gegeven. Dan vindt er op een aantal bosplaatsen een unieke boslunch of bosdiner plaats. Gerenommeerde koks serveren dan een echte bosproeverij, waar u de heerlijke smaak van (bos)bessen, paddenstoelen of wild in zult ervaren.

Het initiatief voor deze bosproeverij is genomen door de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV). Zij viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Een eeuw na de oprichting is de KNBV nog steeds een club van gepassioneerde professionals in de bosbouw. En de doelstelling is – ook anno 2010 – nog altijd actueel: het ontwikkelen en doorgeven van kennis over bomen, bos en alles wat nodig is om dat in stand te houden.

Het bos proeven

De KNBV wil haar honderdste verjaardag luister bijzetten met tal van acties om nóg meer Nederlanders aandacht en begrip voor het bos bij te brengen door ze te verleiden naar het bos te komen. En dan niet alleen om te laten zien dat het bos een recreatieve functie heeft, of dat bos hout levert. In zijn jubileumjaar wil de KNBV de andere kant van het bos belichten. Niet het zien en ruiken van het bos, maar het proeven van het bos.

In deze herfstperiode zal op een aantal plaatsen in of bij een bosgebied een bosdiner of een boslunch worden geserveerd in een horecagelegenheid onder het motto: “het bos op tafel” De kok maakt voor het gerecht gebruik van de verschillende bosproducten. Het gaat dan niet alleen om de vruchten van bomen en struiken, maar ook van de kruiden op de bosbodem, in de bosranden en in houtwallen. Maar ook het wild uit het bos kan op het bord genuttigd worden. Voor Nederlanders is zo’n bosgerecht eigenlijk heel ongewoon. Maar in Scandinavië, Duitsland of Polen is het de gewoonste zaak van de wereld. In Zweden trekken mensen in de herfst de dennenbossen in om met speciale harkjes bosbessen en vossenbessen te verzamelen. De Duitsers zijn gek op paddenstoelen (cantharellen) en verzamelen die, zelfs op onze Waddeneilanden.

Restaurants per provincie

De volgende restaurants serveren het bosmenu in deze herfstperiode, onderverdeeld naar provincie:

Provincie Utrecht

Provincie Gelderland

Provincie Overijssel

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

De vruchten van het bos

Het bos levert een keur aan heerlijke producten op. Het gaat dan niet alleen om de vruchten van bomen en struiken. Maar ook van de kruiden op de bosbodem, in de bosranden en in houtwallen. Om maar een aantal bosproducten te noemen:

Vruchten van bomen en struiken

Blad en bloesems van bomen en struiken

Vlier, meidoorn, linde

Bladeren van kruiden:

Duizendblad, zevenblad, vrouwenmantel, look-zonder-look, wilgenroosje, bosaardbei, hondsdraf, bereklauw, klaverzuring, weegbree, postelein, longkruid, braam, veldzuring, paardebloem, brandnetel, bosbes, maarts viooltje (vooral gebruikt als sla, soep of om er thee van te trekken).

Wortels/wortelstokken:

Engelwortel(smaakstof), rapunzelklokje (salades, groentemengsels), wilgenroosje (salade, compote), nagelkruid(als specerij), bevernel(thee), wilde peen, pastinaak, speenkruid.

Paddenstoelen

Cantharellen, champignons, eekhoorntjesbrood

Andere evenementen

De KNBV wil haar honderdste verjaardag luister bijzetten met tal van acties om nóg meer Nederlanders aandacht en begrip voor het bos bij te brengen door ze te verleiden naar het bos te komen. Bijvoorbeeld door het planten van een nieuw bos, maar ook via evenementen als nachtelijke boswandelingen en deze natuurdiners met louter ingrediënten uit het bos op de kaart. “We willen de mensen tijdens die evenementen vooral laten zien en beleven dat het bos er niet zomaar is”, stelt Hank Bartelink, voorzitter van de KNBV. “Instandhouding van bos vraagt zorg en aandacht en is veel minder vanzelfsprekend dan velen denken. Door te laten zien en beleven hoe gevoelig en complex een leefgemeenschap van bomen is, willen we meer begrip en waardering kweken voor het bos en al die professionals achter het bosbeheer. Bos is te waardevol om gewoon voor lief nemen.”

Meer informatie

Dit artikel is gecategoriseerd onder Persbericht. Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties

gravatar
Lang Leve het Bos zei op 12 oktober 2009, 15:24 :

Nog niemand heeft gereageerd. Gebruik het formulier hieronder om jouw reactie toe te voegen.

Schrijf een Reactie!

Opmerkingen & aanwijzingen

  • Alle velden in het formulier moeten ingevuld worden.
  • Het email adres wordt niet gepubliceerd.
  • U kunt de tekst opmaken met behulp van Markdown.
  • De plaatjes zijn Gravatars.
XHTML | CSS | RSS |