Iedereen #welkom tijdens de Week van het #Bos! 14 - 21 okt. Activiteiten in heel Vlaanderen! http://t.co/eLu40CBX[twitter]

Persbericht Houtoogstdag

Geplaatst op 1 oktober 2010

14 november 2010 Houtoogstdag: Waarom worden die bomen omgezaagd?

UNIEK KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE HOUTOOGST IN HET BOS

Voor de bosbeheerders is het de gewoonste zaak van de wereld dat er één keer in de zoveel jaar bomen worden gekapt in het bos. Voor recreanten en omwonenden is dit wellicht niet zo vanzelfsprekend, immers het bos ziet er na de oogst vaak ineens heel anders uit. Veel mensen vragen zich dan ook af: waarom moeten al die bomen worden omgezaagd? Het bos was toch al prachtig? Is dat niet slecht voor het bos?

Op zondag 14 november organiseert de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging in het kader van haar 100-jarig jubileum samen met Stichting Probos en vier landgoederen de houtoogstdag waarbij u alles te weten komt over het oogsten van hout in het bos. Hierbij wordt niet alleen de kap zelf getoond, maar er wordt ook stilgestaan bij de werkzaamheden voorafgaand aan de oogst en het nut en de noodzaak van houtoogst. Wist u bijvoorbeeld dat er eerst geïnventariseerd wordt of er kwetsbare planten en dieren in het bos aanwezig zijn voordat de oogst mag beginnen? En dat door hout te oogsten de natuurwaarde van bossen kan toenemen?

Bleswerk Douglas Altijd willen weten waarom die stippen op die bomen staan? En wat daar precies achter zit?

De houtoogstdag wordt gehouden op vier verschillende locaties in Nederland. Op deze dag vertellen de bosbeheerders over hun werk, waarom ze hout oogsten en wat daar allemaal bij komt kijken. Ze heten u graag van harte welkom in de bossen van Landgoed De Utrecht (bij Esbeek in Noord-Brabant), op Landgoed Huis te Maarn (bij Maarn in Utrecht), op Landgoed Twickel (bij Delden in Overijssel) en bij de Maatschappij van Weldadigheid Frederiksoord (bij Frederiksoord in Drenthe).

Op elke locatie is een korte wandeling uitgezet waarin op verschillende punten uitleg wordt gegeven over het beheer van bossen, over het oogsten van hout en de verwerking ervan Op deze dag ziet u verschillende oogstmachines aan het werk. Ook kunt u er zelf ervaren hoe het is om een bos te beheren. Tijdens deze dag horen bezoekers wat er allemaal moet gebeuren voordat een boom uit het bos bij u thuis kan eindigen als eettafel of stoel.

Kortom: er is op deze dag veel te beleven voor jong én oud.

De Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging, Stichting Probos en de verschillende landgoed beheerders hopen u op zondag 14 november 2010 in groten getale te mogen ontvangen op één van hun prachtige boslocaties. De houtoogstdag is gratis te bezoeken.

Meer informatie

Het Nationaal Groenfonds ondersteunt deze activiteit.

Dit artikel is gecategoriseerd onder Persbericht. Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties

gravatar
Lang Leve het Bos zei op 12 oktober 2009, 15:24 :

Nog niemand heeft gereageerd. Gebruik het formulier hieronder om jouw reactie toe te voegen.

Schrijf een Reactie!

Opmerkingen & aanwijzingen

  • Alle velden in het formulier moeten ingevuld worden.
  • Het email adres wordt niet gepubliceerd.
  • U kunt de tekst opmaken met behulp van Markdown.
  • De plaatjes zijn Gravatars.
XHTML | CSS | RSS |